Návštěva z nebes

V pátek před druhou adventní nedělí a o samotné druhé adventní neděli zažila farnost Skalice u Frýdku-Místku velice vzácnou návštěvu, a to přímo z nebe… Do farnosti přišel na vizitaci samotný sv. Mikuláš. V pátek se sv. Mikuláš dostavil do farního chrámu sv. Martina ve Skalici a následující neděli pak do filiálního kostela této farnosti v Bašce.

Organizační výbor farnosti, kterému jedinému bylo dopřáno o návštěvě vědět předem, se na tuto návštěvu dobře připravil a tak v inkriminovaný den proběhlo všechno hladce a bez zádrhelů. Následující reportáž je z vizitace v kostele v Bašce. Sv. Mikuláš byl po evangeliu přivítán v kostele sv. Václava v Bašce. Bez dlouhých okolků přistoupil k jádru své návštěvy, a sice ke čtení z Knihy dobrých a špatných skutků. Protože však farnost je dobře opečovávána laskavým otcem Radkem Drobiszem, čtení ani nemohlo dopadnout jinak než dopadlo… Dobré skutky převážily a to byl důvod k obdarovávání.

Otec Radek, nejaktivnější farníci, kteří se zapojují do praktického dění ve farnosti, schola a samozřejmě děti farního společenství, ti všichni byli obdarováni dárky od sv. Mikuláše. S prázdnou neodešel ten den nikdo, protože každý z účastníku bohoslužby dostal od sv. Mikuláše na závěr papírovou sněhovou vločku, v jejímž středu by citát z Bible, který byl určen k rozjímání – třeba po nedělním obědě. Zcela přirozeně zavládla v kostela pěkná atmosféra sounáležitosti, což bylo jedním z hlavních cílů návštěvy sv. Mikuláše.

Na závěr za milou návštěvu ve farnosti sv. Mikuláši poděkoval jáhen Pavel Ramík a současně jej pozval k návštěvě i následující rok. Je tedy zřejmé, že se už nyní můžeme těšit na další milé setkání se sv. Mikulášem.

Dění při bohoslužbě v kostele sv. Václava na fotografie zaznamenal Miki.

Mohlo by se vám líbit...