Liturgie Zeleného čtvrtku

Zelený čtvrtek je především ve znamení památky na ustanovení Eucharistie. To ovšem není jediná charakteristika Zeleného čtvrtku. Neméně důležitou charakteristikou je „mytí nohou“, tj. povolání ke službě v pokoře. A s povoláním ke službě se organicky spojuje obnova kněžských (a jáhenských) slibů ve společenství místního biskupa.

Toto vše a nejen to, bylo náplní slavnostní Missa Chrismatis, kterou jsme mohli slavit za předsednictví a ve společenství svého biskupa Františka, kněží diecéze a spolubratří jáhnů a také všech přítomných věřících.

Součástí liturgie Zeleného čtvrtku je svěcení posvátných olejů, tj. oleje křtěnců, oleje nemocných a křižma. Olej nemocných otec biskup posvětil během mše svaté a ostatní zbývající oleje byly posvěceny po mši svaté. Ihned po liturgii byly oleje k dispozici pro jednotlivé farnosti.

Liturgie Zeleného čtvrtku nese sebou charakteristiku služby bratřím, obnovy závazku sloužit a uvědomění, že pravá služba je možná jen ve společenství bratří shromážděných kolem svého otce – biskupa. Tyto obrazy, správně pochopené a správně žité, jsou tím nejlepším „startem“ do velikonočního Tridua.

Během liturgie vzniklo i několik fotografií.

Mohlo by se vám líbit...