Frýdecká bazilika minor má nové zvony

Sobotní dopoledne ve Frýdku bylo ve znamení žehnání dvou nových zvonů pro frýdeckou baziliku minor. Slavnostně vyzdobené zvony čekaly na požehnáná před bazilikou. Vedle stál připravený obrovský jeřáb montážní firmy, který jen čekal, aby mohl zvony vyzvednout na své místo.

Biskup František v doprovodu kněží, jáhnů a ministrantů před začátkem mše svaté požehnal bronzový zvon o váze 850 kg, který je naladěn do tónu F1 a jeho spodní průměr činí 1140 mm a pak menší zvon, nazvaný Svatý Josef s váhou 490 kg, znící v tónu A1, s průměrem 945 mm. Oba dva nové zvony, které odlila zvonařská dílna Leticie Dytrychové v Brodku u Přerova, spak byly vyzdviženy na levou věž baziliky.

V homilii při mši svaté otec biskup hovořil o tom, že dnes žijeme v informační exploze a jsme zahlceni sdělovacími prostředky. Ovšem i Bůh má své „sdělovací prostředky“. Mezi ně patříme my všichni věřící, pokud žijeme podle Jeho slov. A k těmto „sdělovacím prostředkům“ patří i kostely a ovšem i zvony, které výmluvně nejen svolávají na bohoslužbu, ale i upozorňují svým zvukem na to, že existuje nejen tento viditelný svět, ale i svět, do kterého právě zvony zvou svým hlasem.

Během slavnostní bohoslužby montážní firma upevnila zvony do zvonové stolice a připojila ne na zvonící automatiku, takže ihned po ukončení mše svaté rozezněly svými tóny srdce přítomných… a ukápla nejedna slzička.

Věřme, že tyto zvony v bazilice vydrží hodně dlouho a nebudou následovat své „předchůdkyně“, které byly během obou světových válek zabrány pro válečné účely.

Kdo by chtěl vidět i fotografie z této slavnosti, tomu stačí se dívat:

Mohlo by se vám líbit...