Co je to Církev… ?

Sibiřská zima – a to téměř doslova – vládla tu sobotu, kdy se měly setkat manželky trvalých jáhnů. Sešlo se nás nemnoho, ale zda to bylo zapříčiněno jen velkým mrazem, to ví opravdu jen sám Pán Bůh…

Setkání začalo slavením mše svaté, kterou celebroval otec Martin Šmíd. A protože jsme prožívali týden za jednotu křesťanů, homilie byla zaměřena na toto téma.

Hlavním tématem setkání byla prostá, nicméně ne jednoduchá myšlenka: Víra a Církev. Hned na počátku nám otec Martin  položil otázku: Co je to Víra? A hned nato: Co je to Církev? No zkuste si sami na to odpovědět! Odpovědí bude jistě hodně  a jistě více z nich bude správných. To přesně odpovídá samotnému obsahu slov „víra“ a „církev“.

Takže v takovém duchu – tedy duchu hlubšího zamyšlení se nad pojmy, které běžně užíváme – vedl otec Martin celou přednášku, či spíše debatu, protože jsme se všichni k nabízeným myšlenkám připojovali.

Jen tak na okraj: také  jsme se mnohokrát zasmáli a i zaslechli sem tam nějaký vtípek či úsměvnou příhodu za života k právě diskutované myšlence… Prostě bylo veselo a dobře (pro ty, kdo se chtějí zamyslet hlouběji: chlad zůstal venku…).

Takže je jasné, že následovala zcela přirozeně debata a vzájemné obohacení o různé životní zkušenosti. A tak jsme také – tedy obohaceni – odjeli domů.

A pokud by jste si chtěli „stáhnout“ prezentaci promítanou na dnešním setkání, tak je zde. Několik fotografií je také k dispozici.

Mohlo by se vám líbit...