Já a moje modlitba…

Setkání manželek trvalých jáhnů se odehrálo v „komorním obsazení“ několika osob. Bylo nás málo, ale atmosféra byla o to bezprostřednější…

Na počátku s námi slavil mši sv. P. Vít Zatloukal, který už v úvodu předznamenal, čeho se setkání bude týkat a co bude jeho centrem.

Otec Vít Zatloukal hovořil při setkání o Ježíšově modlitbě. Vysvětlil svou osobní zkušenost s touto modlitbou. Její původ, který spočívá ve zkušenosti Východu a v jisté legendě. Ta vypráví o ruském poutníkovi, který byl osloven větou evangelia: Bez přestání se modlete! Hledal radu u jednoho „starce, který mu svěřil „Ježíšovu modlitbu“. Tato modlitba spočívá v opakování krátké věty. Jsou známy dvě podoby: 1) Pane, Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nade mnou hříšným a 2) Ježíši Kriste, Synu Boží, smiluj se nade mnou.

Hovořilo se také o významu této modlitby, o tom co přináší, o způsobu jak se ji modlit. Není cílem, ale prostředkem, který vede k sjednocení s Bohem, k tomu, aby náš život byl vtažen do Boží přítomnosti a nesen modlitbou. To nakonec vyjadřuje ona výzva evangelia: Neustále se modlete.

Odnesli jsme si spoustu myšlenek k dalšímu rozvíjení a přemýšlení… díky otče Vítku :-).

Aleš Ligocký

Mohlo by se vám líbit...