Habemus papam!

Sbor kardinálů-volitelů ve středu 13. března 2013 ve večerních hodinách zvolil nového římského biskupa – papeže. Stal se jím kardinál Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z argentinského Buenos Aires, a zvolil si jméno František. Výsledek úspěšné volby ohlásil celému světu krátce po 19. hodině bílý kouř stoupající z komína Sixtinské kaple, kde konkláve od úterního večera probíhalo, a vzápětí i zvuk zvonů svatopetrské baziliky.

Jméno nového papeže pak ve 20.13 hodin oznámil z hlavního balkónu baziliky francouzský kardinál Jean-Louis Pierre Tauran. Tradiční latinskou formulací začínající slovy Annuntio vobis gaudium magnum: habemus papam… („Oznamuji vám velikou radost: máme papeže…“) sdělil, že novým Petrovým nástupcem byl zvolen kardinál Jorge Mario Bergoglio, arcibiskup z Buenos Aires. Vybral si jméno František a bude tak vůbec prvním nositelem tohoto jména mezi papeži. Zároveň jde o prvního jezuitského papeže.

Jorge Mario Bergoglio, SJ, se narodil 17. prosince 1936 v Buenos Aires. Na kněze byl vysvěcen 13. prosince 1969 v jezuitském řádu. Působil poté jako novicmistr v San Miguel, kde zároveň vyučoval teologii. V letech 1973–1979 byl provinciálem jezuitů v Argentině a v letech 1980–1986 rektorem filozofické a teologické fakulty v San Miguel. Po dokončení doktorských studií v Německu působil jako zpovědník v Córdobě.

Dne 20. května 1992 byl jmenován pomocným biskupem v Buenos Aires, biskupské svěcení přijal 27. června téhož roku. Dne 3. června 1997 se stal biskupem-koadjutorem a biskupského stolce v Buenos Aires se ujal 28. února 1998. Zároveň působí jako ordinář věřících východního ritu v Argentině. V letech 2005–2011 byl předsedou Argentinské biskupské konference. Kardinálem jej jmenoval papež Jan Pavel II. dne 21. února 2001.

Převzato z diecézního webu.

Mohlo by se vám líbit...