Slunečný den přilákal na Ivančenu více než tři tisíce skautů

Ivančeně – Téměř letní počasí přivítalo v sobotu 21. dubna na Ivančeně více než tři tisíce skautů a skautek z celé České republiky. Ke kamenné mohyle, kterou v roce 1946 založili kamarádi nacisty popravených junáků, zamířili také skauti ze Slovenska nebo Polska. Dříve než u pietního místa zazněla skautská, česká i slovenská hymna, shromáždila se část skautů při mši svaté.

„Letos nás bylo určitě čtyři sta, možná i více,“ uvedl kaplan pro skauty P. Pavel Marek, který mši svatou celebroval společně s biskupským vikářem pro pastoraci P. Vítem Zatloukalem. Ten ve své promluvě vzpomenul na hrdiny, kteří bojovali za svobodu, a vyzval přítomné skauty, aby stejně jako oni byli v tomto světě hrdinové, vážili si svobody a případně za ni i bojovali.

Mimořádně teplé počasí využily mnohé oddíly k výletu na Ivančenu. Zájem o letošní 72. ročník překvapil i pořadate, kteří odhadovali účast okolo tří tisíc skautů a skautek. Přesně tolik nechali vyrobit placek s logem Ivančena 2018. „Placky byly rozebrané již před mší svatou, na některé se nedostalo,“ konstatovala Martina Hořínková z Ostravy-Nové Bělé. 

Nádherný den mnozí využili k výletu na Lysou Horu. Kdo její vrchol zdolal, byl odměněn výhledem na stovky kilometrů. Z Tatranské vyhlídky bylo možné zahlédnout ještě zasněžené vrcholy Velké Fatry i Vysokých Tater.

Foto: Pavel Zuchnický

{phocagallery view=category|categoryid=448|limitstart=0|limitcount=0}

 

Editor: Doo

Mohlo by se vám líbit...