Křest katechumena Marka Michaela

Patnáctiletý Marek z farnost Skalice u Frýdku-Místku nalezl cestu k Bohu především skrze farní scholu a jeho rozhodnutí pro Boha bylo zpečetěno křtem o velikonoční vigilii…

Narození dítěte je v každé rodině velkou radostí. A narození z vody a Ducha svatého, tedy křest, je ve farní rodině toutéž velikou radostí. Zvláště tehdy, když se pro Boha rozhoduje (téměř) dospělý člověk, jakým patnáctiletý Marek jistě je.

Každá rodina se na příchod nového člena již dlouho dopředu připravuje a nejinak to bylo i ve farní rodině skalické farnosti. Ta celou postní dobu Markovi přispívala na jeho „křestní roucho“ svými modlitbami, které byly symbolizovány útržky bílé látky.

A připravoval se i Marek. Téměř rok předem procházel se skalickým trvalým jáhnem Pavlem katechumanátem s pravidelnými katechezemi. V nich se dověděl více o Bohu o katolické víře, o mešní liturgii, svátostech i o modlitbě. V katechezíchh bude Marek pokračovat i po křtu, protože se bude připravovat na první svátost smíření a první přijetí Eucharistie.

Markova příprava pak vyvrcholila v liturgii velikonoční vigilie, kdy Marek veřejně před shromážděnou církevní obcí potvrdil své rozhodnutí patřit Kristu navěky, když vyznal svou víru a této víře chtěl být pokřtěn…

Série fotografií, které zachycují vlastní křest během liturgie velikonoční vigilie je k dispozici.

Mohlo by se vám líbit...