Setkání s II. Vatikánským koncilem

… ano, tak nějak by se dalo nazvat naše dnešní setkání!

Na pozvánce k setkání bylo sice jako hlavní program uvedeno „ 50. výročí II. Vatikánského koncilu“,  nicméně – doufám si tvrdit – že ještě hlavnějším  programem byla mše svatá, kterou celebroval otec Martin Šmíd. Už v homilii naznačil a uvedl téma setkání, tj. výročí konání koncilu.

Tentokrát jsme se ale přednášky nedočkali.  Hlavní „přednášející“, otec  Martin, si pro nás připravil přenos dokumentu, vysílaného televizí Noe, který byl touto televizí připraven právě u příležitosti výročí konání II. Vatikánského koncilu.

Filmový dokument, tvořený hlavně dobovými sestříhanými filmovými záznamy, byl nejen velmi  obsáhlý, ale velice plasticky vykreslil mnohé a mnohé aspekty konání koncilu. Organizací koncilního dne počínaje, pokračujíce například množstvím zpracovaných dokumentů a technickým zabezpečením, výčtem koncilních událostí a konče autentickými vzpomínkami některých účastníků koncilu. Dokument „Den na koncilu“ určitě stojí za shlédnutí a to nejen jáhny, ale každým věřícím, protože my všichni v současné době výsledky tohoto koncilu prakticky žijeme!

Je potřeba říci, že setkání se opravdu povedlo!! Snad i to příští – prosincové bude tak „povedené“ 🙂 .

Mohlo by se vám líbit...